Легендите разказват, че традиционният чай, приготвен от подправките Масала, е съществувал още преди няколко хиляди години, когато индийските махараджи от онова време пиели силна отвара от различни подправки, за да останат будни, докато обсъждат съдебни дела.
Как е възникнал традиционният индийски Масала чай?
Напитката, която някога е била сервирана в кралските дворове, е съдържала само подправки и аюрведични билки и е била използвана както като здравословна напитка, така и като аюрведично лекарство. Едва с пристигането на британците, които откриват магията на чая в Индия и създават чаени плантации в Асам през 1835 г., листата от черен чай започват да се добавят към традиционния чай Масала.
Първоначално обаче, не е било лесно да се наложи пиенето на черен чай в Индия, тъй като той е бил недостъпен за обикновените хора. И така се заражда тази негова по-достъпна разновидност, с по-малко количество черен чай, но обогатена с мляко и захар, за да бъде вкуса му силен и вкусен. Тогава изобретателните британски търговци са популяризирали този чай в британски стил като вкусна напитка за моментите на релаксация и освежаване. С нарастваща популярност Masala chai започва да се предлага на железопътните гари и всички обществени места. Продава се от улични търговци на чай, наречени chaiwala, в малки глинени съдове, наречени kullhars за момент на релаксация в суматохата на ежедневието. Така възниква традиционният чай Масала, какъвто го познаваме днес.
Какво съдържа истинският Масала чай?
Тази деликатна напитка, обогатена с много подправки се превръща в един от основните символи на индийската култура, както и в повод за гордост за местните жители. Всеки регион и дори всяко семейство в Индия има своя собствена рецепта за Масала чай, която се предава от поколение на поколение.
Масала означава смес от подправки, която, въпреки че често варира, почти винаги съдържа: джинджифил, карамфил, кардамон, индийско орехче, черен пипер и канела. Счита се, че е най-вкусен е с пълномаслено мляко (препоръчва се органично произведено мляко), което придава деликатност на напитката. Друг основен елемент е сладостта, в идеалния случай идваща от тръстикова захар. В Индия се използва сурова тръстикова захар (или тръстиков сироп), наречена джагери, която наподобява повече пчелен мед отколкото захарта, позната на Запад.
Пригответе лесно вкусен MASALA CHAI в порционирани пакетчета у дома или в офиса и се освежете точно както са правили махараджите от древна Индия. В богатия му състав ще откриете:
-
Черен чай Асам: освежава ума, подобрява концентрацията и общата бдителност
-
Джинджифил (zingiber officinale): насърчава жизнеността, доброто храносмилане и имунитета
-
Кардамон (elettaria cardamomum): подпомага доброто храносмилане
-
Цейлонска канела (cinnamomum zeylanicum): действа като антиоксидант и пречиства кръвоносните съдове
-
Карамфил (syzygium aromaticum): подобрява кръвообращението и има антипаразитен ефект
-
Черен пипер (piper nigrum): подпомага дихателната и нервната система
-
Дълъг пипер (piper longum): стимулира защитните сили на организма и повишава устойчивостта на стрес
-
Индийско орехче (myristica fragrans): подобрява храносмилането
Опитайте и два различни начина на приготвяне:
Индийски начин: Сложете да заври 250 мл вода (¾ чаша) и мляко (¼ чаша). Намалете котлона, сложете 1-2 пакетчета чай и оставете да къкри за 3-5 минути. Свалете от котлона и изчакайте да се запари за 1-2 мин. Добавете тръстикова захар, сироп или мед по ваш вкус и се насладете на вкусния Масала чай.
Британски начин: Залейте 1 пакетче чай с 250 мл вряща вода и оставете да се запари за 3-5 минути. Добавете мляко и тръстикова захар, сироп или мед по ваш вкус и се насладете на вкусния Масала чай.