Kahwa е напитка, която с една глътка може да ви пренесе в Кашмир - древна долина, превърнала се в център на търговията с подправки. Чаша любим Kashmiri Kahwa ще ви зареди с енергия както никой друг чай, а ароматът му напомня за цъфтящите градини и езера на кралските дворци, построени под Хималаите в древността.
Ориент в чаша - какво съдържа кашмирският чай?
Kashmiri Kahwa се прави от листа зелен чай, които идват от съседния регион Kangra, известен с износа на зелен чай в миналото, не само за Кашмир, но и за цяла Централна Азия. Листата зелен чай се варят с шафран, канела, кардамон, карамфил и кашмирски рози. Обикновено се сервира подсладен и се гарнира със счукани печени бадеми. Най-известен е класическият Kahwa, но има и вариант, наречен Peshawari Kahwa, който се прави с жасминов чай и зелен кардамон. Той често се сервира в чайхани - чайни по пазарите.
Всяко кашмирско семейство също има своя уникална рецепта за Kahwa, което прави този вид чай много "гъвкава напитка". Някои семейства добавят към Kahwa шамфъстък, кайсии, кедрови ядки и сушени череши, докато други клонят към по-топъл вариант с орехи, фурми и кашу. Kahwa от векове е част от културата на Кашмир и често се сервира като напитка за добре дошли на гостите у дома или на различни празнични събирания. Превърнал се е в символ на гостоприемство и сърдечност, което отразява културните ценности на местните хора.
От къде произлиза Kashmiri Kahwa?
Въпреки че точните данни за произхода й не са записани никъде, тази пикантна ароматна напитка е много вероятно да е достигнала до Кашмир по известния Път на коприната. По онова време Кашмир се превръща в основен център за търговия с подправки, които след това биват транспортирани до други части на Азия.
Жителите на Кашмир традиционно наричат Kahwa и "Могулски чай", което означава, че се е сервирал и в дворовете на Могулските императори, построили красиви дворцови комплекси с обширни градини в района между 16-ти и 18-ти век.
В днешно време на кашмирския чай може да се насладите, докато пътувате по езерото, където се пие на традиционни цветни лодки или на терасите на крайезерните хотели с изглед към върховете на близката Хималайска планинска верига.
Какво означава думата "Kahwa"?
Думата Kahwa, изписвана също като Kehwa или Kahwah, произлиза от арабската дума "qahwah", означаваща буквално "ароматна напитка". По знчаение се е свързвала с кафето, тъй като има подобен стимулиращ ефект. В исторически план Kahwa е била популярна напитка в Кашмир, Централна Азия и в целия Близък изток.
Ефекти на кашмирския чай
За приготвяне на чая се използва смес от традиционни кашмирски подправки, която има и ползи за здравето. Например в чая се добавя шафран, който има антиоксидантни свойства. По същия начин кардамонът подобрява храносмилането и облекчава гаденето. Също така Кашмирският чай е отлично средство срещу стрес, тъй като отпуска нервната система и повдига духа. Ето защо Kahwa е не само вкусна напитка, но и в народната медицина на Кашмир се почита като лек за различни заболявания.
-
Зелен чай Кангра: освежава ума, подобрява концентрацията и общата бдителност
-
Кардамон (elettaria cardamomum): подпомага доброто храносмилане
-
Цейлонска канела (cinnamomum zeylanicum): действа като антиоксидант и пречиства кръвоносните съдове
-
Маслодайна роза (rosa centifolia): намалява топлината на пита доша и допринася за психическия баланс
-
Карамфил (syzygium aromaticum): подобрява кръвообращението и има антипаразитен ефект
-
Бадем (prunus amygdalus): помага за защита на клетките от оксидативен стрес
-
Шафран (crocus sativus): подпомага релаксацията и благосъстоянието на нервната система
Пригответе си Kashmiri Kahwa
Ако търсите интересни напитки с нотки на ориенталски аромати и подправки, Kashmiri Kahwa е правилният избор, тъй като богатата му палитра от вкусове напомня и за също толкова богатото културно наследство на региона, където са се пресичали пътищата на световните нации. Традиционно Kahwa се приготвя в меден съд, наречен самовар. Самоварът се състои от централен съд, в който се поставят горещи въглени. Около него има пространство, в което водата да кипне. На върха на самовара има малък чайник, в който чаените листа се варят заедно с другите съставки. След това малко от тази концентрирана напитка се налива в чаша и се долива с гореща вода от самовара. Kahwa обаче може да се приготви и в обикновени чайници, тъй като съвременният градски живот не винаги позволява използването на сложни самовари. За целта предлагаме вкусен кашмирски чай в удобни пакетчета, за да можете да се насладите на тази ароматна ориенталска напитка, където и да сте.
Предлагаме ви два варианта за приготвяне на порциониран чай Royal Kashmiri Kahwa:
-
Британски начин: Залейте 1 пакетче чай с 250 мл вряща вода и оставете да се запари за 3-5 минути. Добавете мляко и тръстикова захар, сироп или мед по ваш вкус и се насладете на вкусния Кашмирски чай.
-
Индийски начин: Сложете да заври 250 мл вода (¾ чаша) и мляко (¼ чаша). Намалете котлона, сложете 1-2 пакетчета чай и оставете да къкри за 3-5 минути. Свалете от котлона и изчакайте да се запари за 1-2 мин. Добавете тръстикова захар, сироп или мед по ваш вкус и се насладете на вкусния Кашмирски чай.