"Нека храната ти бъде твоето лекарство и лекарството ти да бъде твоята храна“ – аюрведична поговорка
Тази древна поговорка е в основата на аюрведичната мъдрост. Когато се научим да се храним правилно – тоест в хармония с нашата физическа и психическа конституция, тялото ни ще бъде в баланс и здраве.
Теорията за 6-те вкуса
Тази естествена концепция се основава на аюрведичната теория за шестте вкуса. Всеки вкус има специфичен ефект върху нашето тяло и може да се използва за терапевтични цели. Организмът се повлиява по различен начин от сладък вкус, който успокоява и заземява, и пикантен вкус, който увеличава огъня в тялото. Ето защо за някои хора пикантната храна може да бъде полезна, тъй като тя подпомага храносмилателния огън в стомаха и съответно здравословното храносмилане. При други хора обаче, може да причини твърде много топлина, която след това се проявява например чрез възпаление и прекомерен гняв. Осъзнаването кои желания ни носят полза и кои не е от основно значение за собствената ни способност да регулираме здравето си и да поддържаме психосоматичен баланс.
Шестте вкуса
Аюрведа разграничава шест основни вкуса: сладко, кисело, солено, люто, горчиво и стипчиво, като всеки от тях се свързва със специфичен тип ефект. Всички храни като цяло са комбинации от тези вкусове в различни пропорции. Следователно е лесно да се определи правилният психосоматичен тип по вкусови предпочитания. Здравият човек спонтанно регулира дисбаланса на трите биологични принципа Вата, Пита и Кафа чрез вкуса. Чрез краткосрочно предпочитание към определен вкус ние винаги се опитваме интуитивно да коригираме нарушения баланс на конституцията си. В такъв случай тялото действа въз основа на естествената си интелигентност. Ако обаче упорито предпочитаме един и същи вкус за дълъг период от време, то това е ясен индикатор за нашия конституционален дисбаланс. Такива екстремни и дълготрайни вкусови предпочитания често водят до навици, пристрастявания и стереотипи, които с течение на времето могат да доведат до различни заболявания.
Вкусови желания
Вкусовете пряко влияят върху емоционалното и психическото състояние на човека. Затова е добре да обръщаме внимание на различните вкусове в нашата диета. Ако наистина сме физически гладни и нашият глад не е просто каприз на недисциплиниран или емоционален ум, естественият и прост сладък вкус (от нерафинирани захари) винаги ще бъде достатъчен, за да ни засити. Ако обаче е гладен само умът, тогава той ще посегне към по-изразени солени, пикантни или кисели вкусове. Изисквайки силно изразени, ярки вкусове, умът само потиска истинските нужди и естествената интелигентност на тялото. Следователно съзнателният контрол и успокояването на мислите са важни умения, които ни позволяват да слушаме правилно гласа на тялото си, а не само капризните желания на ума си. Като контролираме нашите вкусови желания, които започват от езика, ние развиваме по-голяма умереност и по-съзнателен контрол на нашите емоции, сетива и инстинкти.
Ефектите на шестте вкуса
- Сладкият вкус успокоява нервите и регенерира тялото при слабост и изтощение. Сладкото насърчава растежа на телесните тъкани и образуването на оджас, носи мир, удовлетворение, хармония, оптимизъм и ентусиазъм. Този вкус отслабва елементите въздух (вата) и огън (пита) и укрепва водния елемент (кафа). Прекомерната употреба на сладък вкус причинява затлъстяване, диабет, умора, образуване на паразити и гъбички, възпаления и респираторни заболявания.
- Киселият вкус затопля тялото, подпомага доброто храносмилане и намалява подуването на червата. Повишава жизнеността и намалява усещането за неудовлетворени желания. Укрепва огъня (пита) и водния елемент (кафа). Отслабва въздушния елемент (вата). Прекомерната употреба на кисел вкус причинява завист, стомашни киселини, кожни инфекции като акне, уртикария, екзема или псориазис.
- Соленият вкус увеличава храносмилателния огън, насърчава доброто храносмилане и детоксикира тялото. Но също така стимулира чувствените желания, ускорява процеса на стареене и износването на телесните тъкани. Укрепва водния елемент (кафа) и огнения елемент (пита) в тялото. Отслабва въздушния елемент (вата). Прекомерната употреба на солен вкус причинява гняв, отоци, кожни обриви, възпаление, импотентност, косопад и повишено образуване на бръчки.
- Лютивият вкус загрява тялото и има положителен ефект върху здравословното функциониране на горните и долните дихателни пътища. Подпомага доброто храносмилане и пречиства организма от бактерии и паразити. Изсушава телесните течности и насърчава загубата на тегло. Лютият вкус е силно изразен, стимулира сетивата и лесно пристрастява. Укрепва елементите огън (пита) и въздух (вата). Отслабва водния елемент (кафа). Прекомерната употреба на люто причинява безпокойство, жажда, диария, киселини, треска и сухота на кожата.
- Горчивият вкус охлажда, изсушава и пречиства организма. Помага при стомашни разстройства, възпаления, треска и кожни заболявания. Той е слабо изразен, укрепва вътрешното съзнание и намалява чувственото желание. Укрепва елемента въздух (вата) и отслабва елементите вода (кафа) и огън (пита). Прекомерната употреба на горчив вкус причинява неудовлетвореност, главоболие, загуба на тегло и слабост.
- Стипчивият вкус изсушава, охлажда и пречиства организма. Той насърчава заздравяването на рани и спира кървенето. Помага при възпаление, стомашно разстройство и диария. Той е слабо изразен и намалява чувствените желания. Укрепва елемента въздух (вата) и отслабва елементите вода (кафа) и огън (пита). Прекомерната употреба на стипчив вкус причинява несигурност, страх, жажда, запек и скованост.
Диета според конституцията
Опитайте се да бъдете по-наясно със свойствата и ефектите на вкусовете в ежедневния си начин на хранене. Така ще научите много за себе си, за своите навици и наклонности. Нашият онлайн тест за определяне на дошата ще ви помогне да определите индивидуалното съотношение на трите основни аюрведични принципа (вата, пита и кафа) във вашето тяло. Благодарение на това ще разберете по-добре защо харесвате или не харесвате определени неща. Също така това знание ще ви даде ключ към съставяне на подходяща за вас диета и избор на правилните вкусове, което от своя страна ще ви помогне лесно да регулирате физическото и психическото си състояние.
Ето обобщена таблица на ефектите на вкусовете върху здравето на тялото:
Вкус | Характеристики | Ефекти - умерена употреба |
Ефекти - прекомерна употреба |
Примери за храна |
Сладък |
тежък, охлаждащ, мазен, изграждащ |
стимулира жизнената есенция (оджас), растежа на телесните тъкани, успокоява паренето, стимулира сетивата, подобрява цвета на кожата и косата, омекотява гласа, премахва жаждата, засища и дава стабилност, сила, енергия, жизненост и дълголетие, любов и състрадание |
настинки, кашлица, тежест, затлъстяване, сгъстяване на кръвта, загуба на апетит, тумори, подуване, диабет, гъбички и инфекции, леност, жажда и сънливост, предизвиква привързаност, алчност и желание за притежаване |
захар, мед, фурми, сладък корен (ликорис), ориз, пшеница, мляко |
Солен |
тежък, затоплящ, мазен, слабителен, спазмолитичен |
подпомага храносмилането, против подуване, осигурява енергия, електролитен баланс, мускулен растеж, укрепва духа, увереността, смелостта и ентусиазма |
сгъстяване на кръвта и стесняване на кръвоносните съдове - повишаване на кръвното налягане, задържане на вода - отоци, бръчки, язви, кървене, повишена киселинност, кожни проблеми, желание за притежание, раздразнителност |
каменна сол, морска сол, черна сол, хималайска сол, водорасли, соев сос тамари |
Горчив |
охлаждащ, лек, сух, противовъзпалителен, антибактериален, антивирусен, слабителен |
против токсини, бактерии, премахва парене, сърбеж, лекува кожни заболявания, против треска, пречиства черния дроб, заздравява кожата, мускулите, против подуване, за храносмилане, укрепва панкреаса - регулиране на кръвната захар, изгаря мазнините, освобождава ума от желанията |
замаяност, загуба на съзнание, сухота, екстремна загуба на тегло, стареене, остеопороза, цинизъм, пренебрежително отношение, негодувание, оттегляне, изолация и самота |
горчив пъпеш, корен от куркума и глухарче, алое вера, сандалово дърво, кафе |
Кисел |
лек, затоплящ, освежаващ, спазмолитичен |
стимулира апетита, производството на слюнка и храносмилането, против подуване на корема, подпомага сърцето, съживява ума, балансира холестерола, намалява застоя, засилва признателността, способността за правилна преценка, проницателност и бдителност |
застой, възпаление (черен дроб, пикочен мехур), свръхкиселинност, обриви, чувствителност на зъбите, жажда, киселини, диария, свръхкритичност, осъждане, завист, омраза |
заквасена сметана, кисело мляко, оцет и сирене, цитрусови плодове, зелено грозде, ферментирали храни |
Лют |
лек, затоплящ, изсушаващ, спазмолитичен, антипаразитен
|
подобрява храносмилането и метаболизма, пречиства устната кухина, синусите, подпомага кръвообращението, премахва плаки и токсини, изгаря мазнините, стимулира ентусиазъм, умствена сила, ясно възприятие, решителност |
диария, киселинност, гадене, безсъние, стомашни язви, възпаление, дразнене на лигавиците, хълцане, отрицателни реакции, гняв, агресия, враждебност, ревност, насилие, съперничество |
кайен пипер и черен пипер, люти чушки, синапено семе, джинджифил, лук, репички, хрян, чесън |
Стипчив |
охлаждащ, изсушаващ, тежък, противовъзпалителен, заземяващ |
подобрява метаболизма, против диария, лекува язви, премахва мазнините, спира кървенето - подпомага съсирването на кръвта, свива кръвоносните съдове, укрепва концентрацията и организирания ум, помага за поставяне на всичко в ред |
спазми, запек, сухота в устата, възпрепятства говора, сърдечни спазми, застой на кръвообращението, може да предизвика тремор, загуба на тегло, невро-мускулно заболяване, фрагментация на мисълта, дезорганизация, безсъние, безпокойство, тревожност, нервност, скованост, депресия |
неузрял банан, нар, нахут, зелен фасул, кълнове от люцерна, повечето сурови зеленчуци |
Кичади - рецепта за ястие, пълно с хармония
Пример за хармонична и балансирана храна, която правилно подхранва всички телесни конституции е КИЧАДИ – съкровището на аюрведическата кухня. Кичади е подходящо за консумиране ястие през цялата година. Ориз басмати и боб мунг, които са в основата му, създават една балансирана храна, добра комбинация от въглехидрати и протеини. Представяме ви рецепта за кичади заедно със зеленчукова смес. Но може да се приготви и самостоятелно като основно ястие, по-бързо и лесно за приготвяне, ако не си падате по зеленчуковата част. Ястието се състои от боб мунг, ориз басмати, билки и подправки. Пожелаваме ви добър апетит, балансиран и подхранващ вкус!
Кичади със зеленчуци
Време за смесване на съставките: 35 минути
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: от 6 до 8
Необходими продукти за кичади от ориз и боб мунг или леща:
3½ чаши вода
¾ чаша бял или кафяв ориз басмати (най-лесно смилаемият вид ориз)
¾ чаша боб мунг (предварително накиснат) или червена леща
1 чаена лъжичка смлян кимион
1 чаена лъжичка смлян кориандър
½ до 1 чаена лъжичка червен пипер (сладък или лют на вкус)
¼ чаена лъжичка куркума
¼ чаена лъжичка кардамон
⅛ чаена лъжичка карамфил
Необходими продукти за зеленчуковата част:
1 средно голяма глава жълт или бял лук, нарязан на ситно
1 ½ чаена лъжичка ситно нарязан чесън (около 2 скилидки)
1 чаена лъжичка настърган или ситно нарязан пресен джинджифил
3 чаши вода
2 средни картофа, нарязани на малки кубчета (около 1 ½ чаши)
1 среден сладък картоф, нарязан на малки кубчета (около 2 чаши)
2 стръка целина, нарязани (около ⅔ чаша)
1¼ чаши варен грах (ако използвате замразен, го размразете предварително с малко топла вода)
4 чаши едро нарязани листни зеленчуци (можете да използвате всякакъв вид маруля, спанак, рукола, полски зеленчуци, сладък копър във всякаква пропорция по ваше желание)
Начин на приготвяне:
Сложете водата, ориза, мунга/лещата и подправките в тенджера, предназначена за готвене на супа и ги оставете да заврат без капак. След това намалете котлона, покрийте с капак и гответе на бавен огън 45 минути.
Около 15 минути преди да станат готови ориза и боба/лещата, загрейте 1 супена лъжица вода в друг висок съд на среден огън. След като водата започне да цвърчи, сложете лука и гответе за 3 минути, разбърквайки и добавяйки още малко вода, ако е необходимо. След това добавете чесъна и джинджифила и гответе, като разбърквате, за около 1 минута. Към тях добавете 3 чаши вода, картофите, сладкия картоф и целината и оставете да заври без капак. Когато заври, намалете огъня, покрийте с капак и гответе за около 7 минути. Добавете граха и листните зеленчуци и гответе още 3 минути (или докато картофите омекнат).
Накрая смесете сварените зеленчуци в тенджерата заедно със сварения ориз, мунга/лещата и подправките.
Забележка: различните подправки, които се добавят към ориза и боб мунг/червена леща, също могат да бъдат заменени с 2-3 чаени лъжички от любимата ви подправка къри, за да опростите рецептата. Също така боб мунг може да бъде частично или напълно заменен с червена леща.