Вие сте тук

Златен аюрведичен принцип - начина на хранене като наше лекарство

"Нека храната ти бъде твоето лекарство и лекарството ти да бъде твоята храна“                                       – аюрведична поговорка

Тази древна поговорка е в основата на аюрведичната мъдрост. Когато се научим да се храним правилно – тоест в хармония с нашата физическа и психическа конституция, тялото ни ще бъде в баланс и здраве.

Теорията за 6-те вкуса

Тази естествена концепция се основава на аюрведичната теория за шестте вкуса. Всеки вкус има специфичен ефект върху нашето тяло и може да се използва за терапевтични цели. Организмът се повлиява по различен начин от сладък вкус, който успокоява и заземява, и пикантен вкус, който увеличава огъня в тялото. Ето защо за някои хора пикантната храна може да бъде полезна, тъй като тя подпомага храносмилателния огън в стомаха и съответно здравословното храносмилане. При други хора обаче, може да причини твърде много топлина, която след това се проявява например чрез възпаление и прекомерен гняв. Осъзнаването кои желания ни носят полза и кои не е от основно значение за собствената ни способност да регулираме здравето си и да поддържаме психосоматичен баланс.

Шестте вкуса

Аюрведа разграничава шест основни вкуса: сладко, кисело, солено, люто, горчиво и стипчиво, като всеки от тях се свързва със специфичен тип ефект. Всички храни като цяло са комбинации от тези вкусове в различни пропорции. Следователно е лесно да се определи правилният психосоматичен тип по вкусови предпочитания. Здравият човек спонтанно регулира дисбаланса на трите биологични принципа Вата, Пита и Кафа чрез вкуса. Чрез краткосрочно предпочитание към определен вкус ние винаги се опитваме интуитивно да коригираме нарушения баланс на конституцията си. В такъв случай тялото действа въз основа на естествената си интелигентност. Ако обаче упорито предпочитаме един и същи вкус за дълъг период от време, то това е ясен индикатор за нашия конституционален дисбаланс. Такива екстремни и дълготрайни вкусови предпочитания често водят до навици, пристрастявания и стереотипи, които с течение на времето могат да доведат до различни заболявания.

Вкусови желания

Вкусовете пряко влияят върху емоционалното и психическото състояние на човека. Затова е добре да обръщаме внимание на различните вкусове в нашата диета. Ако наистина сме физически гладни и нашият глад не е просто каприз на недисциплиниран или емоционален ум, естественият и прост сладък вкус (от нерафинирани захари) винаги ще бъде достатъчен, за да ни засити. Ако обаче е гладен само умът, тогава той ще посегне към по-изразени солени, пикантни или кисели вкусове. Изисквайки силно изразени, ярки вкусове, умът само потиска истинските нужди и естествената интелигентност на тялото. Следователно съзнателният контрол и успокояването на мислите са важни умения, които ни позволяват да слушаме правилно гласа на тялото си, а не само капризните желания на ума си. Като контролираме нашите вкусови желания, които започват от езика, ние развиваме по-голяма умереност и по-съзнателен контрол на нашите емоции, сетива и инстинкти.

Ефектите на шестте вкуса

  1. Сладкият вкус успокоява нервите и регенерира тялото при слабост и изтощение. Сладкото насърчава растежа на телесните тъкани и образуването на оджас, носи мир, удовлетворение, хармония, оптимизъм и ентусиазъм. Този вкус отслабва елементите въздух (вата) и огън (пита) и укрепва водния елемент (кафа). Прекомерната употреба на сладък вкус причинява затлъстяване, диабет, умора, образуване на паразити и гъбички, възпаления и респираторни заболявания.
  2. Киселият вкус затопля тялото, подпомага доброто храносмилане и намалява подуването на червата. Повишава жизнеността и намалява усещането за неудовлетворени желания. Укрепва огъня (пита) и водния елемент (кафа). Отслабва въздушния елемент (вата). Прекомерната употреба на кисел вкус причинява завист, стомашни киселини, кожни инфекции като акне, уртикария, екзема или псориазис.
  3. Соленият вкус увеличава храносмилателния огън, насърчава доброто храносмилане и детоксикира тялото. Но също така стимулира чувствените желания, ускорява процеса на стареене и износването на телесните тъкани. Укрепва водния елемент (кафа) и огнения елемент (пита) в тялото. Отслабва въздушния елемент (вата). Прекомерната употреба на солен вкус причинява гняв, отоци, кожни обриви, възпаление, импотентност, косопад и повишено образуване на бръчки.
  4. Лютивият вкус загрява тялото и има положителен ефект върху здравословното функциониране на горните и долните дихателни пътища. Подпомага доброто храносмилане и пречиства организма от бактерии и паразити. Изсушава телесните течности и насърчава загубата на тегло. Лютият вкус е силно изразен, стимулира сетивата и лесно пристрастява. Укрепва елементите огън (пита) и въздух (вата). Отслабва водния елемент (кафа). Прекомерната употреба на люто причинява безпокойство, жажда, диария, киселини, треска и сухота на кожата.
  5. Горчивият вкус охлажда, изсушава и пречиства организма. Помага при стомашни разстройства, възпаления, треска и кожни заболявания. Той е слабо изразен, укрепва вътрешното съзнание и намалява чувственото желание. Укрепва елемента въздух (вата) и отслабва елементите вода (кафа) и огън (пита). Прекомерната употреба на горчив вкус причинява неудовлетвореност, главоболие, загуба на тегло и слабост.
  6. Стипчивият вкус изсушава, охлажда и пречиства организма. Той насърчава заздравяването на рани и спира кървенето. Помага при възпаление, стомашно разстройство и диария. Той е слабо изразен и намалява чувствените желания. Укрепва елемента въздух (вата) и отслабва елементите вода (кафа) и огън (пита). Прекомерната употреба на стипчив вкус причинява несигурност, страх, жажда, запек и скованост.

Диета според конституцията

Опитайте се да бъдете по-наясно със свойствата и ефектите на вкусовете в ежедневния си начин на хранене. Така ще научите много за себе си, за своите навици и наклонности. Нашият онлайн тест за определяне на дошата ще ви помогне да определите индивидуалното съотношение на трите основни аюрведични принципа (вата, пита и кафа) във вашето тяло. Благодарение на това ще разберете по-добре защо харесвате или не харесвате определени неща. Също така това знание ще ви даде ключ към съставяне на подходяща за вас диета и избор на правилните вкусове, което от своя страна ще ви помогне лесно да регулирате физическото и психическото си състояние.

Ето обобщена таблица на ефектите на вкусовете върху здравето на тялото:

Вкус Характеристики Ефекти - умерена употреба

Ефекти - прекомерна употреба

Примери за храна

Сладък

тежък, охлаждащ, мазен, изграждащ

стимулира жизнената есенция (оджас), растежа на телесните тъкани, успокоява паренето, стимулира сетивата, подобрява цвета на кожата и косата, омекотява гласа, премахва жаждата, засища и дава стабилност, сила, енергия, жизненост и дълголетие, любов и състрадание

настинки, кашлица, тежест, затлъстяване, сгъстяване на кръвта, загуба на апетит, тумори, подуване, диабет, гъбички и инфекции, леност, жажда и сънливост, предизвиква привързаност, алчност и желание за притежаване

захар, мед, фурми, сладък корен (ликорис), ориз, пшеница, мляко

Солен

тежък, затоплящ, мазен, слабителен, спазмолитичен

подпомага храносмилането, против подуване, осигурява енергия, електролитен баланс, мускулен растеж, укрепва духа, увереността, смелостта и ентусиазма

сгъстяване на кръвта и стесняване на кръвоносните съдове - повишаване на кръвното налягане, задържане на вода - отоци, бръчки, язви, кървене, повишена киселинност, кожни проблеми, желание за притежание, раздразнителност

каменна сол, морска сол, черна сол, хималайска сол, водорасли, соев сос тамари

Горчив

охлаждащ, лек, сух, противовъзпалителен, антибактериален, антивирусен, слабителен

против токсини, бактерии, премахва парене, сърбеж, лекува кожни заболявания, против треска, пречиства черния дроб, заздравява кожата, мускулите, против подуване, за храносмилане, укрепва панкреаса - регулиране на кръвната захар, изгаря мазнините, освобождава ума от желанията

замаяност, загуба на съзнание, сухота, екстремна загуба на тегло, стареене, остеопороза, цинизъм, пренебрежително отношение, негодувание, оттегляне, изолация и самота

горчив пъпеш, корен от куркума и глухарче, алое вера, сандалово дърво, кафе

Кисел

лек, затоплящ, освежаващ, спазмолитичен

стимулира апетита, производството на слюнка и храносмилането, против подуване на корема, подпомага сърцето, съживява ума, балансира холестерола, намалява застоя, засилва признателността, способността за правилна преценка, проницателност и бдителност

застой, възпаление (черен дроб, пикочен мехур), свръхкиселинност, обриви, чувствителност на зъбите, жажда, киселини, диария, свръхкритичност, осъждане, завист, омраза

заквасена сметана, кисело мляко, оцет и сирене, цитрусови плодове, зелено грозде, ферментирали храни

Лют

лек, затоплящ, изсушаващ, спазмолитичен, антипаразитен

 

подобрява храносмилането и метаболизма, пречиства устната кухина, синусите, подпомага кръвообращението, премахва плаки и токсини, изгаря мазнините, стимулира ентусиазъм, умствена сила, ясно възприятие, решителност

диария, киселинност, гадене, безсъние, стомашни язви, възпаление, дразнене на лигавиците, хълцане, отрицателни реакции, гняв, агресия, враждебност, ревност, насилие, съперничество

кайен пипер и черен пипер, люти чушки, синапено семе, джинджифил, лук, репички, хрян, чесън

Стипчив

охлаждащ, изсушаващ, тежък, противовъзпалителен, заземяващ

подобрява метаболизма, против диария, лекува язви, премахва мазнините, спира кървенето - подпомага съсирването на кръвта, свива кръвоносните съдове, укрепва концентрацията и организирания ум, помага за поставяне на всичко в ред

спазми, запек, сухота в устата, възпрепятства говора, сърдечни спазми, застой на кръвообращението, може да предизвика тремор, загуба на тегло, невро-мускулно заболяване, фрагментация на мисълта, дезорганизация, безсъние, безпокойство, тревожност, нервност, скованост, депресия

неузрял банан, нар, нахут, зелен фасул, кълнове от люцерна, повечето сурови зеленчуци

Кичади - рецепта за ястие, пълно с хармония

Пример за хармонична и балансирана храна, която правилно подхранва всички телесни конституции е КИЧАДИ – съкровището на аюрведическата кухня. Кичади е подходящо за консумиране ястие през цялата година. Ориз басмати и боб мунг, които са в основата му, създават една балансирана храна, добра комбинация от въглехидрати и протеини. Представяме ви рецепта за кичади заедно със зеленчукова смес. Но може да се приготви и самостоятелно като основно ястие, по-бързо и лесно за приготвяне, ако не си падате по зеленчуковата част. Ястието се състои от боб мунг, ориз басмати, билки и подправки. Пожелаваме ви добър апетит, балансиран и подхранващ вкус!

Кичади със зеленчуци

Време за смесване на съставките: 35 минути

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: от 6 до 8

Необходими продукти за кичади от ориз и боб мунг или леща:

3½ чаши вода

¾ чаша бял или кафяв ориз басмати (най-лесно смилаемият вид ориз)

¾ чаша боб мунг (предварително накиснат) или червена леща

1 чаена лъжичка смлян кимион

1 чаена лъжичка смлян кориандър

½ до 1 чаена лъжичка червен пипер (сладък или лют на вкус)

¼ чаена лъжичка куркума

¼ чаена лъжичка кардамон

⅛ чаена лъжичка карамфил

Необходими продукти за зеленчуковата част:

1 средно голяма глава жълт или бял лук, нарязан на ситно

1 ½ чаена лъжичка ситно нарязан чесън (около 2 скилидки)

1 чаена лъжичка настърган или ситно нарязан пресен джинджифил

3 чаши вода

2 средни картофа, нарязани на малки кубчета (около 1 ½ чаши)

1 среден сладък картоф, нарязан на малки кубчета (около 2 чаши)

2 стръка целина, нарязани (около ⅔ чаша)

1¼ чаши варен грах (ако използвате замразен, го размразете предварително с малко топла вода)

4 чаши едро нарязани листни зеленчуци (можете да използвате всякакъв вид маруля, спанак, рукола, полски зеленчуци, сладък копър във всякаква пропорция по ваше желание)

Начин на приготвяне:

Сложете водата, ориза, мунга/лещата и подправките в тенджера, предназначена за готвене на супа и ги оставете да заврат без капак. След това намалете котлона, покрийте с капак и гответе на бавен огън 45 минути.

Около 15 минути преди да станат готови ориза и боба/лещата, загрейте 1 супена лъжица вода в друг висок съд на среден огън. След като водата започне да цвърчи, сложете лука и гответе за 3 минути, разбърквайки и добавяйки още малко вода, ако е необходимо. След това добавете чесъна и джинджифила и гответе, като разбърквате, за около 1 минута. Към тях добавете 3 чаши вода, картофите, сладкия картоф и целината и оставете да заври без капак. Когато заври, намалете огъня, покрийте с капак и гответе за около 7 минути. Добавете граха и листните зеленчуци и гответе още 3 минути (или докато картофите омекнат).

Накрая смесете сварените зеленчуци в тенджерата заедно със сварения ориз, мунга/лещата и подправките.

Забележка: различните подправки, които се добавят към ориза и боб мунг/червена леща, също могат да бъдат заменени с 2-3 чаени лъжички от любимата ви подправка къри, за да опростите рецептата. Също така боб мунг може да бъде частично или напълно заменен с червена леща.

 

Related Products

VATA

Отпускане и психическо благополучие

13,49 лв.
-+

PITTA

Спокойствие и баланс

13,49 лв.
-+

KAPHA

Тонизиране и жизненост

13,49 лв.
-+

ANNAPRASH

Стомах и храносмилателна система

16,49 лв.
-+

АМАЛАКИ бар ВАТА

Енергия и здраве

4,99 лв.
-+

АМАЛАКИ бар ПИТА

Баланс и антистрес

4,99 лв.
-+

АМАЛАКИ бар КАФА

Диета и фитнес

4,99 лв.
-+